Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti

Varjomafia ja videoillat

 

Yksi Tutkan oleellisimmista toimintamuodoista on Varjomafia eli torstaisin yhdistyksen tiloissa Terrakodilla yhdessä Turun Science Fiction Seuran (TSFS) kanssa järjestettävä scifi- ja fantasia- (sf/f) ja yleisnörttihenkinen keskusteluilta. Varjomafia tarjoaa halukkaille tilaisuuden puhua niin sf/f:sta, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista kuin kaikesta muustakin mahdollisesta. Se järjestetään joka torstai klo 17.00 alkaen. Korona-ajan HUOM.: Tällä hetkellä Varjomafia kokoontuu etänä Tutkan ja TSFS:n Discord-palvelimella.

Varjomafioiden lisäksi Tutkan ja TSFS:n vakio-ohjelmaa ovat ns. Varjisleffat, joita järjestetään parin kuukauden välein. Elokuvailloissa katsotaan joukolla esimerkiksi uudempia ja vanhempia genren klassikoita, jäsenistön toive-elokuvia ja syystä tai toisesta ajankohtaisia filmejä. Normaaliaikana illat järjestetään Terrakodilla, mutta pandemiaolojen vallitessa tavallisesti Discordin välityksellä. Varjisleffojen lisäksi ohjelmistossa ovat pitkään olleet myös suositut karkki- ja juomapelimaratonit.

Tutkan liki kymmenvuotinen katsomisprojekti Doctor Who -sarjan parissa saatiin päätökseen vuoden 2019 lopussa. Tämän myötä toiminnassa on tilaa useamman uuden idean toteuttamiselle. Näitä ovat esimerkiksi eri sarjojen jaksojen muodostamat niin kutsutut irtokarkkimaratonit ja useammat elokuvaillat.

Videoiltojen tarkemmasta ohjelmistosta ja ajankohdista tiedotetaan yhdistyksen www-sivujen, sähköpostilistan, Facebookin ja Discordin välityksellä. Kannattaa seurata etusivun kalenteria, josta näkyy kaikkien Terrakodin yhdistysten toiminta.

 

Toimisto ja päivystykset

 

Yhdistyksen toimisto Terrakoti on yhteinen toimitila, jolla Tutkan lisäksi toimivat Turun Science Fiction Seura (TSFS), Turun yliopison rooli- ja strategiapeliseura (Tyrmä), Turun anime- ja mangaseura Senpai, Academic Nintendo Club (ANC) ja Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi (FUI).

Toimisto sijaitsee Ylioppilastalo B:ssa, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4–6. Hyviä maamerkkejä Terrakodille tullessa ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger, josta sinne on kivenheiton matka sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee. Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntasali ja B-talon 1. kerros", kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Toimistolla järjestetään säännöllisesti päivystyksiä, joissa voi käydä tutustumassa yhdistysten toimintaan, lukemassa scifilehtiä ja -kirjoja sekä tapaamassa muita turkulaisia scifiharrastajia. Tutkan ja sen sisarseuran TSFS:n päivystykset järjestetään torstaisin klo 17–18 Varjomafian alussa. Päivystykset ja Varjomafiat pyörivät myös kesäisin.

Toimistolla sijaitsee myös Tutkan ja TSFS:n yhteinen kirjasto. Kummallakin seuralla oli aiemmin oma kirjastonsa, mutta vuonna 2013 tapahtuneen uusiin tiloihin muuton myötä ne päätettiin yhdistää, ja kirjasto on nykyisin kummankin seuran jäsenten käytettävissä.

 

Muu toiminta

 

Tutkan vuoteen kuuluu yhtä ja toista mielenkiintoista, rennosta hauskanpidosta kunnianhimoisempaan toimintaan toimintaan ja perinnetapahtumista kertaluontoisiin kokeiluihin ja jäsenistön toivetapahtumiin.

Kevätpuolella juhlitaan Tutkan vuosijuhlia ja Varjomafian synttäreitä, järjestetään vappuvastaanotto vapunpäivän elokuvailtoineen. Kesällä on usein vietetty yhteistä nörttijuhannusta ja syksyllä Halloweenia.

Lukuvuoden alussa Tutka toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Turkuun. Ohjelmassa on yleensä avointen ovien päivät Terrakodilla sekä yliopiston Avajaiskarnevaalit ja Study in Turku -messut. Lokakuussa Tutka osallistuu Turun kirjamessujen sf/f-osaston organisointiin yhdessä TSFS:n kanssa.

Joulukuussa kokoonnutaan Tutkan virallistakin virallisempaan itsenäisyyspäivän vastaanottoon, ja loppuvuodesta "Tutka in Need" -välipäivävidikseen hankkiutumaan eroon viimeisistä joulusuklaista ja mahdollisista joulutraumoista.

Näiden tapahtumien lisäksi Tutkan vuoteen kuuluu yleensä myös ekskursioita erilaisiin sf/f-genren tapahtumiin tai lähiseudun kohteisiin sekä esimerkiksi nörttisopivia liikuntatapahtumia. Muutaman viime vuoden ajan on järjestetty myös Studia Varjomafia -seminaareja, joissa jäsenistö pääsee rennossa tunnelmassa kertomaan opiskelu- tai työskentelyaloistaan tai muista mielenkiinnonkohteistaan.

Tutkan toiminnasta tiedotetaan etusivun kalenterin, yhdistyksen sähköpostilistan ja Facebook-ryhmän ja Discordin välityksellä. Näiden kautta voi myös esittää toiveita tulevasta ohjelmasta.

 

Historiaa

 

Alkuperäiset säännöt (hyväksytty perustavassa kokouksessa 25.1.1995)
Viralliset säännöt (yhdistysrekisteriin 7.6.1997 hyväksytyt säännöt)
Uudet säännöt (1.8.2016 hyväksytyt uudistetut säännöt)


Mitä Tutka teki vuonna 2020? Lue tästä ja saa selville.