Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti

Varjomafia ja videoillat

 

Yksi Tutkan oleellisimmista toimintamuodoista on Varjomafia eli torstaisin yhdistyksen tiloissa Terrakodilla järjestettävä sf/f-keskusteluilta. Varjomafia tarjoaa halukkaille tilaisuuden puhua niin sf/f:sta, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista kuin kaikesta muustakin mahdollisesta. Se järjestetään joka torstai klo 18.00 eteenpäin.

Vuodesta 2006 Varjomafioiden ohjelmaan kuului aika ajoin jokin uudempi tai vanhempi sf/f-elokuvaklassikko. Vuonna 2011 nämä elokuvaillat siirrettiin tauolle johtuen muun muassa Finncon-Animecon 2011 -tapahtuman lähestymisestä. Varjomafiat haluttiin rauhoittaa keskustelulle ja yhdessäololle.

Varjomafia-elokuvaillat herätettiin uudelleen henkiin alkuvuodesta 2014, mutta siirrettiin torstaista perjantai-iltaan. Elokuvailtojen ideana on katsoa joukolla uudempia ja vanhempia genren klassikoita, jotka "kaikki ovat nähneet", mutta joiden kohdalla monella saattaa olla aukko sivistyksessä. Klassikon määritelmä on tässä kuitenkin hyvin, hyvin venyvä.

Loppuvuodesta 2010 järjestettiin ensimmäiset Doctor Who -videoillat. Niitä on siitä saakka järjestetty Terrakodilla muutaman kuukauden välein. Jo kolmena vuonna on niin ikään kokoonnuttu Terrakodille sarjan jouluspesiaalin ääreen välipäivisin.

Uuden sarjan päästyä valtakunnan verkkoon videoilloissa siirryttiin vuonna 2013 katsomaan parhaiten aikaa kestäneitä jaksoja sen klassiselta kaudelta 1960-1980-luvuilta. Tähän mennessä olemme käsitelleet neljän ensimmäisen Tohtorin seikkailut, ja vuonna 2017 on vuorossa viides.

Vuonna 2017 Varjisleffoja nähdään oletusarvoisesti kahden kuukauden välein, ja Doctor Who -videoiltoja on ohjelmassa viisi kappaletta.

Videoiltojen tarkemmasta ohjelmistosta ja ajankohdasta tiedotetaan yhdistyksen www-sivujen, sähköpostilistan, Facebookin ja Terrakodin foorumin kautta. Kannattaa seurata etusivun kalenteria.

 

Toimisto ja päivystykset

 

Yhdistyksen toimisto eli Terrakoti on yhteinen toimitila, jolla Tutkan lisäksi toimivat Turun Science Fiction Seura (TSFS, Turun yliopison rooli- ja strategiapeliseura (Tyrmä), Turun anime. ja mangaseura Senpai, Academic Nintendo Club (ANC) ja Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi (FUI).

Toimisto sijaitsee Ylioppilastalo B:ssa, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6. Hyviä maamerkkejä Terrakodille tullessa ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger, josta sinne on kivenheiton matka sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee. Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntalaisia osissa ja muuta kummaa" (muu kumma olemme me), kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Toimistolla järjestetään säännöllisesti päivystyksiä, joissa voi käydä tutustumassa yhdistysten toimintaan, lukemassa scifilehtiä ja -kirjoja sekä tapaamassa muita turkulaisia scifiharrastajia. Päivystykset ovat maanantaisin ja torstaisin klo 17–18.

Toimiston päivystykset on jaettu niin, että maanantaipäivystykset hoitaa Tyrmä ja FUI, ja torstaipäivystykset Tutka ja TSFS. Kävijälle tämä näkyy selkeimmin siinä, että roolipelaamisesta kiinnostunutta tai ruotsinkielistä seuraa etsivät löytävät sitä varmimmin toimistolta maanantaisin, scifi- ja fantasiahenkistä seuraa taas torstaisin.

Päivystysaikoihin saattaa tulla aika ajoin muutoksia, joten kannattaa tarkastaa tilanne etusivun kalenterista tai Terrakodin ilmoitustaululta. Myös kesäisin päivystykset ovat usein tauolla, mutta Varjomafiat pyörivät tällöinkin.

Toimistolla sijaitsee myös Tutkan ja TSFS:n yhteinen kirjasto. Kummallakin seuralla oli aiemmin oma kirjastonsa, mutta syksyllä 2013 tapahtuneen Terrakodin muuton myötä ne päätettiin yhdistää, ja kirjasto on nykyisin kummankin seuran jäsenten käytettävissä.

 

Muu toiminta

 

Tutkan tulevaan vuoteen kuuluu tuttuun tapaan yhtä ja toista mielenkiintoista, rennosta hauskanpidosta kunnianhimoisempaan toimintaan.

Kevätkaudella juhlitaan Tutkan vuosijuhlia ja Varjomafian synttäreitä, järjestetään vappuvastaanotto vapunpäivän piknikkeineen ja elokuvailtoineen, köyhien sf/f-fanien oma con Econ sekä monia muita pienempiä kekkereitä. Syksyllä luvassa ovat ainakin Halloween-bileet ja perinteinen karkki- ja juomapeli-marathon.

Tutka haluaa tänäkin vuonna toivottaa syksyllä saapuvat uudet opiskelijat tervetulleiksi Turkuun. Suunnitelmissa ovatkin tuttuun tapaan avoimien ovien päivät Terrakodilla sekä toivon mukaan myös osallistuminen yliopiston avajaiskarnevaaleihin sekä Ready, Study, Go! -messuille. Lokakuussa Tutka niin ikään osallistuu Turun kirjamessujen sf/f-osaston organisointiin muiden turkulaisten sf/f-toimijoiden kanssa.

Joulukuussa kokoonnutaan Tutkan virallistakin virallisempaan itsenäisyyspäivän vastaanottoon, ja välipäivinä Doctor Whon jouluspesiaalin ääreen hankkiutumaan eroon viimeisistä joulusuklaista ja mahdollisista joulutraumoista. Tutkan vuonna 2012 kuusivuotiskaudelleen valitsema Universumin valtias on luonnollisesti mukana itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa.

Tutkan toiminnasta tiedotetaan etusivun kalenterin, yhdistyksen sähköpostilistan ja etenkin Facebook-ryhmän kautta.

 

Historiaa

 

Alkuperäiset säännöt (hyväksytty perustavassa kokouksessa 25.1.1995)
Viralliset säännöt (yhdistysrekisteriin 7.6.1997 hyväksytyt säännöt)
Uudet säännöt (1.8.2016 hyväksytyt uudistetut säännöt)


Mitä Tutka teki vuonna 2017? Lue tästä ja saa selville.