Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti

Varjomafia ja videoillat

 

Yksi Tutkan oleellisimmista toimintamuodoista on Varjomafia eli torstaisin yhdistyksen tiloissa Terrakodilla järjestettävä sf/f-keskusteluilta. Varjomafia tarjoaa halukkaille tilaisuuden puhua niin sf/f:sta, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista kuin kaikesta muustakin mahdollisesta. Se järjestetään joka torstai klo 18.00 eteenpäin.

Varjomafiaa sivuava toimitamuoto ovat ns. Varjisleffat, joita järjestetään tällä hetkellä noin parin kuukauden välein. Elokuvailtojen ideana on katsoa joukolla uudempia ja vanhempia genren klassikoita, jotka "kaikki ovat nähneet", mutta joiden kohdalla monella saattaa olla aukko sivistyksessä. Klassikon määritelmä on tässä kuitenkin hyvin, hyvin venyvä.

Tutkan ohjelmaan kuuluvat myös vuonna 2010 kännistyneet Doctor Who -videoillat. Vuodesta 2013 lähtien niissä on seurattu jaksoja sen klassiselta kaudelta eli 1960-1980-luvuilta. Vuodesta 2011 saakka on niin ikään kokoonnuttu Terrakodille sarjan uunituoreen jouluspesiaalin ääreen välipäivisin.

Videoiltojen tarkemmasta ohjelmistosta ja ajankohdasta tiedotetaan yhdistyksen www-sivujen, sähköpostilistan, Facebookin ja Terrakodin foorumin kautta. Kannattaa seurata etusivun kalenteria.

 

Toimisto ja päivystykset

 

Yhdistyksen toimisto eli Terrakoti on yhteinen toimitila, jolla Tutkan lisäksi toimivat Turun Science Fiction Seura (TSFS, Turun yliopison rooli- ja strategiapeliseura (Tyrmä), Turun anime. ja mangaseura Senpai, Academic Nintendo Club (ANC) ja Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi (FUI).

Toimisto sijaitsee Ylioppilastalo B:ssa, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6. Hyviä maamerkkejä Terrakodille tullessa ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger, josta sinne on kivenheiton matka sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee. Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntalaisia osissa ja muuta kummaa" (muu kumma olemme me), kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Toimistolla järjestetään säännöllisesti päivystyksiä, joissa voi käydä tutustumassa yhdistysten toimintaan, lukemassa scifilehtiä ja -kirjoja sekä tapaamassa muita turkulaisia scifiharrastajia. Tutkan ja sen sisarseuran TSFS:n päivystykset järjestetään torstaisin klo 17-18 ennen Varjomafiaa. Päivystykset ja Varjomafiat pyörivät myös kesäsin.

Toimistolla sijaitsee myös Tutkan ja TSFS:n yhteinen kirjasto. Kummallakin seuralla oli aiemmin oma kirjastonsa, mutta vuonna 2013 tapahtuneen uusiin tiloihin muuton myötä ne päätettiin yhdistää, ja kirjasto on nykyisin kummankin seuran jäsenten käytettävissä.

 

Muu toiminta

 

Tutkan tulevaan vuoteen kuuluu tuttuun tapaan yhtä ja toista mielenkiintoista, rennosta hauskanpidosta kunnianhimoisempaan toimintaan.

Kevätkaudella juhlitaan Tutkan vuosijuhlia ja Varjomafian synttäreitä, järjestetään vappuvastaanotto vapunpäivän piknikkeineen ja elokuvailtoineen, köyhien sf/f-fanien oma con Econ sekä monia muita pienempiä kekkereitä. Syksyllä luvassa ovat ainakin Halloween-bileet ja perinteinen karkki- ja juomapeli-marathon.

Tutka haluaa tänäkin vuonna toivottaa syksyllä saapuvat uudet opiskelijat tervetulleiksi Turkuun. Suunnitelmissa ovatkin tuttuun tapaan avoimien ovien päivät Terrakodilla sekä toivon mukaan myös osallistuminen yliopiston avajaiskarnevaaleihin sekä Study in Turku -messuille. Lokakuussa Tutka niin ikään osallistuu Turun kirjamessujen sf/f-osaston organisointiin yhdessä TSFS:n kanssa.

Joulukuussa kokoonnutaan Tutkan virallistakin virallisempaan itsenäisyyspäivän vastaanottoon, ja välipäivinä Doctor Whon jouluspesiaalin ääreen hankkiutumaan eroon viimeisistä joulusuklaista ja mahdollisista joulutraumoista. Tutkan vuonna 2012 kuusivuotiskaudelleen valitsema Universumin valtias on luonnollisesti mukana itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa.

Tutkan toiminnasta tiedotetaan etusivun kalenterin, yhdistyksen sähköpostilistan ja etenkin Facebook-ryhmän kautta.

 

Historiaa

 

Alkuperäiset säännöt (hyväksytty perustavassa kokouksessa 25.1.1995)
Viralliset säännöt (yhdistysrekisteriin 7.6.1997 hyväksytyt säännöt)
Uudet säännöt (1.8.2016 hyväksytyt uudistetut säännöt)


Mitä Tutka teki vuonna 2018? Lue tästä ja saa selville.