Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti

Julkaisut

 

Tutka ry:llä on julkaisusarja Kabinettikertomuksia, jossa on julkaistu erilaisia sf/f:n alaan kuuluvia teoksia.

Kaksi sarjan teoksista, vuonna 2006 ilmestynyt Kirjoita kosmos -kirjoittajaopas ja vuonna 2008 ilmestynyt novellikokoelma Hekuman huipulla julkaistiin yhteistyössä Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n kanssa.

Vuonna 2009 yhdistys julkaisi uusintapainoksen jo vuonna 2000 ilmestyneestä, pitkään loppuunmyytynä olleesta Scifistin malja -laulukirjasta. Teos ei ole osa Kabinettikertomuksia-sarjaa ja uusintapainos otettiin kirjan julkaisseen Arcturus ry:n luvalla.

Toistaiseksi viimeisin sarjan teos on Tutkan vuonna 2013 julkaisema novelliantologia Ajan poluilla. 275-sivuinen teos on ensimmäisen Suomessa julkaistu vaihtoehtohistorianovellien antologia.

Vuodesta 2016 eteenpäin Tutka niin ikään toimii yhteistyökumppanina sisarseuransa TSFS:n julkaisuissa.

 

 

Ajan poluilla – Kotimaisten vaihtoehtohistorianovellien antologia (2013)


Vaihtoehtohistoria on science fictionin alalaji, joka spekuloi historiassa tapahtuneilla muutoksilla sekä niiden vaikutuksilla. Kyseessä on lajityypin kentässä jo pitkät perinteet omaava, mutta Suomessa vähemmän harrastettu genren osa-alue.

Ajan poluilla on ensimmäinen Suomessa julkaistu vaihtoehtohistorianovellien antologia. Kokoelma perustuu Suomen tieteiskirjoittajat ry:n ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n järjestämään kirjoituskilpailuun, jossa haettiin Suomen historian käännekohtia lähtökohtanaan käyttäviä vaihtoehtohistorianovelleja.

Kokoelman historiallinen skaala ulottuu Suomen kirjoitetun historian alusta viime vuosien tapahtumiin. Millaisessa Suomessa eläisimme, jos jokin asia historiassa olisi tapahtunut toisin?

Kirjan tilaaminen tapahtuu sähköpostitse (ks. yhteystiedot) tai paperipostin välityksellä. Ilmoita tilauksessasi nimesi ja osoite, johon haluat kirjan toimitettavan. Jos tilaat enemmän kuin yhden kappaleen, ilmoita myös kappalemäärä. Kirjan hinta on 18 euroa yhdistyksen kautta tilattuna. Hintaan lisätään postikulut. Kirja toimitetaan sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera.

Voit ostaa kirjan myös suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Tämän lisäksi sitä on myynnissä niissä tapahtumissa joissa Tutka on edustettuna, mm. Finnconissa ja Turun kirjamessuilla.

275 sivua
Hinta: 15 €
ISBN 978-952-93-2054-7
Toim. Pasi Karppanen ja Laura Ahlstedt
Pimeyden raunalla ja muita uusrahvaanomaisia kertomuksia (2011)


Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio (URS) on kirjallinen liike, jonka joukko suomalaisia kirjoittajia perusti kesällä 2009 vastareaktiona kotimaisen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden liialliselle hienostuneisuudelle ja korkeakirjallisten arvojen tavoittelulle. He halusivat tuoda jännittävät tarinat ja seikkailut takaisin genreen.

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio keskittyy olennaiseen eli tarinaan. Se edustaa paluuta aikaan, jolloin barbaarit tiesivät teräksen salaisuuden, eristyneiden pikkukaupunkien liepeillä väijyi kosmisia kauhuja ja kuolevien planeettojen prinsessat olivat kauniita (sekä vähäpukeisia).

Pimeyden reunalla on uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion ilotulitus, joka matkaa halki ajan ja avaruuden. Kokoelman novellit edustavat URS:n koko kirjoa, fantasian maailmoista aina yliluonnollisiin kauhuihin ja kaukaiseen tulevaisuuteen. Mukana on sekä uusia nimiä että jo alalla kannuksensa ansainneita kirjoittajia.

Kirjan tilaaminen tapahtuu sähköpostitse (ks. yhteystiedot) tai paperipostin välityksellä. Ilmoita tilauksessasi nimesi ja osoite, johon haluat kirjan toimitettavan. Jos tilaat enemmän kuin yhden kappaleen, ilmoita myös kappalemäärä. Kirjan hinta on 12 euroa yhdistyksen kautta tilattuna. Hintaan lisätään postikulut. Kirja toimitetaan sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera.

Voit ostaa kirjan myös suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Tämän lisäksi sitä on myynnissä niissä tapahtumissa joissa Tutka on edustettuna, mm. Finnconissa ja Turun kirjamessuilla.

210 sivua
Hinta: 12 €
ISBN: 978-952-92-9247-9
Toim. Tuomas Saloranta
Scifistin malja (2009)


Pitkään loppuunmyytynä olleesta Scifistin malja -laulukirjasta on nyt otettu Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin toimesta uusi painos.

Alkujaan Arcturus ry:n jo vuonna 2000 julkaisemaan 60-sivuiseen Scifistin maljaan on koottu yli sata Turun Science Fiction Seuran järjestämillä sitseillä vuosien varrella laulettua fillkkiä – uudempia ja vanhempia ikivihreitä laulelmia, joissa tutut sanat on vaihdettu scifi- ja fantasiahenkisiksi.

Laulukirja sisältää muun muassa klassikot Scifistin malja, Attilan keväthuumaus, Ulottuvuuksien välinen harha-askel, Trekki-addikti, Örkki, Orjaa ostamassa, Yes sir, I’m a wookie… ja monia, monia muita!

Lähetä tilauksesi joko sähköpostitse tai paperipostin välityksellä (ks. yhteystiedot) . Kirja lähetetään sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera. Hintaan lisätään postikulut.

Voit ostaa kirjan myös suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Tämän lisäksi sitä on myynnissä niissä tapahtumissa joissa Tutka on edustettuna, mm. Finnconissa ja Turun kirjamessuilla.

60 sivua
Hinta: 5 €
ISBN: 952-99187-0-4


 

Hekuman huipulla – Eroottinen sf/f antologia (2008)


Hekuman huipulla on Suomen Tieteiskirjoittajat ry:n ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin julkaisema novelliantologia, joka on koottu vuonna 2006 järjestetyn Hekuma-kirjoituskilpailun sadosta. Kilpailun tavoitteena oli pyrkiä etsimään kirjallisesti korkeatasoisia, luovalla tavalla eroottisuuteen suhtautuvia science fiction- ja fantasiatekstejä.

Seksuaalisuuden kuvaaminen niin, että se yhdistyy loogisesti juoneen tai sf/f-ideaan, ei ole helppo tehtävä. Siitä huolimatta kirjoittajat selvisivät heille asetetusta haasteesta hyvin. Seksuaalisuutta onnistuttiin tarkastelemaan teksteissä monista, yllättävistäkin näkökulmista.

Hekuman huipulla -antologia edustaa yhtä näkökulmaa siihen, mikä kisan sadossa oli ansiokasta nostettavaksi esille. Mukaan mahtuu niin puhdasta fantasiaa kuin scifiäkin sekä kaikkea siltä väliltä. Mukana on riipaisevia tarinoita, jopa kauhua, mutta myös huumoria.

Samalla kokoelma on ensimmäinen eroottiselle sf/f:lle omistettu antologia yli vuosikymmeneen. Se on myös alansa ensimmäinen edustaja, joka koostuu yksinomaan kotimaisten kirjoittajien teksteistä.

Kirjan tilaaminen tapahtuu lähettämällä postia osoitteeseen tilaukset@kosmoskyna.net tai paperipostin välityksellä (ks. osoite alla). Ilmoita tilauksessasi nimesi ja osoite, johon haluat kirjan toimitettavan. Jos tilaat enemmän kuin yhden kappaleen, ilmoita myös kappalemäärä.

Kirjan hinta on kymmenen euroa yhdistyksen kautta tilattuna. Hintaan lisätään posti- ja käsittelykuluja kolme euroa kirjaa kohti. Kirja toimitetaan sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera. Voit myös hakea kirjan Turusta STk:n toimistolta, osoitteesta Yo-talo A, 2 krs., Rehtorinpellonkatu 4, 20500 Turku. Hakuajasta sovitaan erikseen sähköpostitse.

130 sivua
Hinta: 10 €
ISBN: 978-952-92-4210-8
Toim. Pasi Karppanen

Lisätietoa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/muutoiminta/


 

Kirjoita kosmos – Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen (2006)


Onko uusia ideoita olemassa? Kuinka ympäristökuvaus muutetaan toiminnaksi? Miten kliseitä kierrätetään toimiviksi ratkaisuiksi?

Kirjoita kosmos johdattaa lukijansa tieteis- ja fantasiakirjoittamisen erityispiirteisiin. Opas tarjoaa vinkkejä ja pohdittavaa niin kokeneille kirjoittajille kuin vasta-alkajille.

Teos sisältää 140 sivua asiaa. Artikkelien kirjoittajina on kotimaisia kirjailijoita, tutkijoita ja kriitikkoja, joilla kaikilla on vankka kokemus spekulatiivisen fiktion kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Oppaan hinta on neljätoista euroa. Suomen Tieteiskirjoittajien ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetin jäsenet saavat oppaan kymmenen euron jäsenhintaan.

Kätevimmin oppaan tilaaminen tapahtuu Suomen Tieteiskirjoittajien verkkosivuilla olevan tilauslomakkeen avulla. Lomake löytyy osoitteesta tieteiskirjoittajat.utu.fi/opastilaus/.

Opas postitetaan sinulle laskun kera kahden viikon kuluessa tilauksen tekemisestä. Hintaan lisätään toimituskulut. Voit liittyä Suomen Tieteiskirjoittajien jäseneksi myös tilaamisen yhteydessä.

Voit ostaa kirjan myös suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Tämän lisäksi sitä on myynnissä niissä tapahtumissa joissa Tutka on edustettuna, mm. Finnconissa ja Turun kirjamessuilla.

VÄLIAIKAISESTI LOPPU VARASTOSTA

140 sivua
Hinta: 14 €
ISBN: 978-952-92-4210-8
Toim. Anne Leinonen

Lisätietoa:
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/muutoiminta/


 

Kabinettikertomuksia – Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti 10 vuotta (2005)


Vuonna 2005 Tutka julkaisi Kabinettikertomuksia-sarjassa juhlanumeron kymmenennen toimintavuotensa kunniaksi. Teos sisältää perusteellisen yhdistyksen historiikin sekä neljä kotimaista sf/f-novellia.

Historiikissa käydään läpi Tutkan synnyn taustoja, sen toiminnan ensimmäistä kultakautta suuren suosion saavuttaneine videoiltoineen sekä lopulta toiminnan hiljenemistä vuosituhannen vaihteen jälkeen. Samalla se kattaa ison osan järjestäytyneen turkulaisen fandom-toiminnan historiasta. Historiikki päättyy aikaan muutamaa vuotta ennen uusien aktiivien mukaan tuloa ja Tutkan uutta nousua.

Teosta ei myydä tai markkinoida aktiivisesti, mutta sitä on edelleen jäljellä yhdistyksen varastossa. Julkaisu on mahdollista hankkia vierailemalla tapahtumissa, joissa Tutka on edustettuna, muun muassa Finnconissa tai Turun kirjamessuilla.

Voit myös ostaa teoksen suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Myös postitse tilaaminen on mahdollista. Lähetä tilauksesi joko sähköpostitse tai paperipostin välityksellä (ks. yhteystiedot). Teos lähetetään sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera. Hintaan lisätään postikulut.

28 sivua
Hinta: 2 €


 

 

Suomifiktiota – FinFanFiction (2004)


Fan fiction, suomeksi fanifiktio, on fanien tuottamaa, johonkin olemassa olevaan populaarikulttuurituotteeseen, esimerikiksi kirja- tai televisiosarjaan liittyvää fiktiota. Tarinoissa voidaan tutkia henkilöhahmojen kuviteltuja suhteita, luoda tarinoille uusia loppuja tai vaihtoehtoisia juonenkäänteitä.

Tutkan vuonna 2004 julkaisema Suomifiktiota – FinFanFiction on ensimmäinen suomalainen painettu fan fiction -julkaisu. Sen tavoitteena on esitellä fan fiction -ilmiötä, rohkaista uusia kirjoittajia ja sekä auttaa suomalaisia kirjoittajia löytämään samanhenkisiä kumppaneita.

Julkaisu sisältää seitsemän kotimaisten kirjoittajien kynästä lähtöisin olevaa fan fiction -tarinaa sekä sen toimittajan, aiheesta pro gradu -tutkielman tehneen Emma Londonin kirjoittaman esipuheen. Osa tarinoista on englannin-, osa suomenkielisiä.

Teosta ei myydä tai markkinoida aktiivisesti, mutta sitä on edelleen jäljellä yhdistyksen varastossa. Se on mahdollista hankkia vierailemalla tapahtumissa, joissa Tutka on edustettuna, muun muassa Finnconissa tai Turun kirjamessuilla.

Voit myös ostaa teoksen suoraan yhdistyksen toimistolta, esimerkiksi Varjomafian yhteydessä. Myös postitse tilaaminen on mahdollista. Lähetä tilauksesi joko sähköpostitse tai paperipostin välityksellä (ks. yhteystiedot). Teos lähetetään sinulle kahden viikon kuluessa laskun kera. Hintaan lisätään postikulut.

28 sivua
Hinta: 2 €


 


 

Kabinettikertomuksia-sarjassa ovat ilmestyneet seuraavat teokset:

  • Ajan poluilla – Kotimaisten vaihtoehtohistorianovellien antologia (2013)
  • Pimeyden reunalla ja muita uusrahvaanomaisia kertomuksia (2011)
  • Hekuman huipulla – Eroottinen sf/f-antologia (2008)
  • Kirjoita kosmos – Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen (2006)
  • Kabinettikertomuksia – Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti 10 vuotta (2005)
  • Suomifiktiota – FinFanFiction (2004)
  • Elävien ja kuolleitten Talvio (kirjailija Boris Hurtan 50-vuotisjuhlakirja) (1995)
  • Tero Ykspetäjä: Aloittelijan opas Finnconiin (1995)
  • Jukka Halme, Hannu Pajunen: Eikä yksikään pelastunut (1995)

Teoksista kolme varhaisinta on loppuunmyyty.