Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti

Hallitusesittely

 

Tutkan hallituksen jäsenet vastaavat seuraaviin kysymyksiin:

 

1. Jos olisit maa, mikä maa olisit?
(http://bluepyramid.org/ia/cquiz.htm)

2. Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori
(http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm)

(ks. myös http://fi.wikipedia.org/wiki/Myers-Briggsin_tyyppi-indikaattori)

3. Mikä eläin olisit?
(http://animalinyou.com/)

4. Jos olisit scifi- tai fantasiahahmo, kuka olisit?
(http://www.tk421.net/character)

5. Minkä scifi- tai fantasia-innovaation haluaisit omistaa?

6. Jos saisit mahdollisuuden matkustaa aikakoneella mihin tahansa aikaan tai paikkaan, mikä se olisi?

7. Mikä spefissä kolisee tai on ns. sinun juttusi?

8. Mitä muuta teet, kuin pyörit Tutkan hallituksessa?

9. Mielijuomasi?

10. Mitä et voi sietää tai mikä ärsyttää sinua?

11. Suosikkisitaattisi?

 Johanna Junnila
puheenjohtaja, tiedottaja, TYY-yhteyshenkilö, Finncon-yhdistys ry -yhteyshenkilö, ympäristövastaava, varapostitusvastaava

 

Jos olisit maa, mikä maa olisit?
(http://bluepyramid.org/ia/cquiz.htm)

 

You are the United Nations!

Most people think you're ineffective, but you are trying to completely save the world from itself, so there's always going to be a long way to go. You're always the one trying to get friends to talk to each other, enemies to talk to each other, anyone who can to just talk instead of beating each other about the head and torso. Sometimes it works and sometimes it doesn't, and you get very schizophrenic as a result. But your heart is in the right place, and sometimes also in New York.


No jopas. Sikäli totta, että riitely on minusta ihan kamalaa ja kaikenlainen draamailu sekä suuremmat selvittämättömät konfliktit todella turhauttavia. Pyrin ehkäisemään erimielisyyksien johkaantumista sellaiseksi ja yritän toimia sopua lisäävänä tahona, mutta se, että toimisin varsinaisessa näkökantojen välittäjän ja sovittajan osassa ainakaan onnistuneesti, taitaa olla osittain yliarviointia.

 

2. Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori
(http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm)


INFJ (Introvertti-intuitiivinen-tunteva-harkitseva)


Idealist-Counselor
(http://keirsey.com/4temps/counselor.asp)

 

Olen tehnyt tämän testin joskus aiemmin sellaisena versiona, jossa sai valita vain ”yes” tai ”no” ilman välimuotoja. Nyt kun vaihtoehtoja olikin viisi, hahmottui nopeasti ainakin se, että päättäminen oli vielä vaikeampaa kuin aiemmin. Mihin persoonallisuuspiirteeseen se sitten mahtaa kuulua? Lopputulos on ollut silti muistaakseni aina jotain tuohon suuntaan. Olihan siinä kuvauksessa paljon minua mukana, vaikken ihan kaikesta kyllä itseäni tunnistanut.

 

3. Mikä eläin olisit?
(http://animalinyou.com/)

 

Majava siis. Jotain tuttua tuossa on – esimerkiksi opiskelujuttujen suhteen olen aina ollut aika kunnianhimoinen: haluan tehdä kunnialla loppuun sen, mihin olen ryhtynyt, ja saada opinnoista mahdollisimman paljon irti, vaikken työholistiksi kyllä itseäni nimittäisikään. Olen aika velvollisuudentuntoinen meneillään olevien ja lupaamieni asioiden suhteen, enkä haluaisi tuottaa niissä muille pettymyksiä tai hankaluuksia. Hyvien puoliensa lisäksi näissä piirteissä on luonnollisesti omat varjopuolensa, joita sitten yritän hallita.

 

4. Jos olisit scifi- tai fantasiahahmo, kuka olisit?
(http://www.tk421.net/character)

 

John Sheridan
(http://www.tk421.net/character/sheridan.html)

 

An experienced survivor who has maneuvered around many obstacles, you are looked up to by those who rely on your good judgment.

"In the last few years, we've stumbled. We stumbled at the death of the president, the war, and on and on. When you stumble a lot you tend to look at your feet. Now we have to make people lift their eyes back to the horizon and see the line of ancestors behind us saying, "Make my life have meaning," and to our inheritors before us saying, "create the world we will live in."

 

En koe samanlaista viehtymystä puheiden pitämiseen enkä todennäköisesti handlaisi avaruusaseman kapteenin hommia, mutta appelsiinit ovat kyllä hyviä ja Delenn kiva. Mikäs tässä siis.

 

5. Minkä scifi- tai fantasia-innovaation haluaisit omistaa?

 

Olen aika monta kertaa kiinnostavien ja/tai pakollisten tapahtumien, opiskelujuttujen ja muiden menojen osuessa päällekkäin tai kasautuessa pahemmin manannut sitä, etten omista Pottereista tuttua ajankääntäjää. Sen jatkuvasta käytöstä ei tulisi kyllä yhtään mitään, mutta sillointällöisenä apuvälineenä se olisi aivan verraton!Toki sekin kävisi, että Tohtori lainaisi tarpeen vaatiessa TARDIStaan.


Minua kiinnostaisi myös kovasti päästä näkemään maailmaa muiden silmin: nähdä se, miten erilaiset ihmiset (tai eläimet) hahmottavat maailmaa ja millaisia ratoja heidän ajatuksensa kulkevat. Jokin tällaisen toisen mieleen kurkistamisen mahdollistava scifi-innovaatio olisi siis aivan huippu, mutta toisaalta eettisyydeltään melko lailla kyseenalainen...

 

6. Jos saisit mahdollisuuden matkustaa aikakoneella mihin tahansa aikaan tai paikkaan, mikä se olisi?

 

Haluaisin kunnon kiertomatkan, joka sisältäisi yleistä fiilistelyä eri menneissä ja tulevissa aikakausissa universumin alkuvaiheesta tulevaisuuteen. Kiertomatka voisi sisältää vaikka dinojen, niiden jälkeisen megafaunan ja muiden jännien menneiden elämänmuotojen moikkaamista, tutkimusretkeilyä eri aikojen ja paikkojen kaupungeissa muinaisista nykyisiin ja tuleviin (piipahdus joissakin tapahtumissa, kuten Lontoon maailmannäyttelyssä tai Helsingin olympialaisissa voisi olla myös aika kiva), menneiden vuosikymmenien keikkoja ja lähi- sekä kaukotulevaisuuden tutkailua. Yrittäen olla päätymättä vahingossa omaksi isoäidikseni tai jotain muuta vastaavaa hankalaa.

 

7. Mikä spefissä kolisee tai on ns. sinun juttusi?

 

Minua kiinnostavat erityisesti kaikenlainen aikavenkoilu, vaihtoehtohistoriat ja erilaiset vinhat ideat sekä kiinnostavat tarinat ja maailmat mielenkiintoisine henkilöhahmoineen, näin laveaakin laveammin ilmaistuna. Loppujen lopuksi siis aika monenlainen materiaali menee hyvin, vaikka tietyt jutut innostavatkin yleensä lähtökohtaisesti toisia enemmän.


Kirjojen osalta merkityksellisimpänä ovat yksinoikeutetusti Potterit. Myös esimerkiksi David Mitchellin Pilvikartasto ja Kate Atkinsonin Elämä elämältä ovat tehneet vaikutuksen. Audiovisuaaliselta puolelta sydäntäni lähinnä on minut aikoinaan Terrakodillekin tuonut Doctor Who, jossa yhdistyy moni minua spefissä ja ylipäätään fiktiossa kiinnostava piirre. Minulle uudempi ja nopeasti korkealle suosikeissani kohonnut tuttavuus on Babylon 5. Spefisivistyksessäni on kyllä yhä edelleen osin valitettavan suuriakin aukkoja, ja niitä korjailen vähitellen kiinnostuksen ja ajan mukaan.

 

8. Mitä muuta teet, kuin pyörit Tutkan hallituksessa?

 

Sen jälkeen, kun Terrakodille saavuin alkuvuodesta 2014, tapahtui jotain, ja yht’äkkiä huomasin viettäväni siellä melkoisen merkittävän osan vapaa-ajastani. Sen lisäksi, että täytän Terriksellä sohvannurkaa, opiskelen maantiedettä yliopistolla, vietän aikaa ei-terrisläistenkin kaverien kanssa, soittelen pianoa, lenkkeilen, yritän lukea niin paljon kun vain ehdin ja päädyn usein nysväämään ja pohtimaan kaikkea merkillistä.

 

9. Mielijuomasi?

 

Tee. En muista aikaa, jolloin en olisi juonut teetä tavallisesti vähintään kuppia paria päivässä. Melkein kaikki laadut menevät joitakin marja- tai hedelmäviritelmiä lukuun ottamatta, mutta parhaimmillaan tee on mustana (esimerkiksi niinkin basicit tapaukset kuin Lady Grey tai Keisarin morsian ♥). Loppusyksyllä ja talvella glögi on kova sana.

 

10. Mitä et voi sietää tai mikä ärsyttää sinua?

 

Empatiakyvyttömyys, väkivalta, ilkeys ja lähdekritiikittömyys ainakin raivostuttavat, niin yksilötasolla kuin toisinaan koko yhteiskunnankin. Mikrotasolla jurpituttaa esimerkiksi asioiden tahmaistuminen ja monimutkaistuminen yleensä aina juuri silloin kun olisi kiire.

 

11. Suosikkisitaattisi?

 

Eräs mieleen painunut ja osuvuudessaan pysäyttävä, herättävä, ahdistava ja toisaalta rauhoittavakin on David Mitchellin Pilvikartastosta:

“Our lives are not our own. We are bound to others, past and present, and by each crime and every kindness, we birth our future.”

 

 Herkko Laukkanen
varapuheenjohtaja, tapahtumavastaava, liikunta- ja hyvinvointivastaava, kortisto- ja sähköpostilistavastaava, tietosuojavastaava

 

Jos olisit maa, mikä maa olisit?
(http://bluepyramid.org/ia/cquiz.htm)

 

You're Bhutan!

With the body of a gnat and the mind of a dragon, you are a bundle of energy. You enjoy mountain-climbing, rock-climbing, stair-climbing, pretty much any kind of climbing you can manage. This has lifted you into the clouds in more than one way, helping you achieve some inner peace above the fray of madness all around you. People would seek you out for advice if they could ever find you.

 

Sääsken ruumis, mutta lohikäärmeen mieli? Ottaakko tuo nyt kehuna vai haukkuna... Mutta kyllä minä ainakin osittain tunnistan itseni tuosta. Lapsena pidin paljon puissa kiipeilystä, ja olen käynyt pari kertaa seinäkiipeilemässä ja on se kyllä ihan hauskaa. En tosin tiedä olenko löytänyt minkäänlaista sisäistä rauhaa, mutta siihen pyritään.

 

2. Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori
(http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm)

 

INTJ (introvertti-intuitiivinen-ajatteleva-harkitseva)

Rational-Mastermind
(https://www.keirsey.com/4temps/mastermind.asp)

 

Onneksi valitsin jo luonnontieteilijän uran. Eipähän tarvitse tämän tuloksen takia vaihtaa. Tämä tulos ei ihmetytä minua lainkaan.

 

3. Mikä eläin olisit?
(http://animalinyou.com/)

 

Myyrä? MYYRÄ? No kun tarkemmin ajattelee, niin eihän se ihan pieleen mennyt. Esimerkiksi introverttinä viihdyn yksin sisällä paremmin kuin suurissa välijoukoissa ulkona. Toivon vain että olisin saanut coolimman eläimen.

 

4. Jos olisit scifi- tai fantasiahahmo, kuka olisit?
(http://www.tk421.net/character)

 

Marcus Cole

(http://www.tk421.net/character/marcus.html)


An honest and chivalrous adventurer that pursues just causes, you would sacrifice much to help others.

 

I am a Ranger. We walk in the dark places no others will enter. We stand on the bridge and no-one may pass. We live for the One, we die for the One.

 

Babylon 5 ei ole (vielä) tuttu sarja, joten en osaa sanoa kuinka nappiin meni.

 

5. Minkä scifi- tai fantasia-innovaation haluaisit omistaa?

 

Vihreän Lyhdun voimasormus DC-sarjakuvista olisi mukava omistaa. Teknisesti se olisi kaksi asiaa, koska sormus pitää ladata 24 tunnin välein ns. "Voimapatterista", jotka näyttävät lyhdyiltä, ja joista Vihreät Lyhdyt ottavat nimensä. Sormuksen avulla voisi muun muassa lentää, selviytyä avaruudessa ja luoda rakennelmia mielen avulla. Sen avulla voisin myös toteuttaa ikuisen unelmani ja ryhtyä supersankariksi!

 

6. Jos saisit mahdollisuuden matkustaa aikakoneella mihin tahansa aikaan tai paikkaan, mikä se olisi?

 

Onko kysessä pikainen käväisy, vai joutuisinko muuttamaan? Jos kyseessä olisi ns. turistimatka ajassa, matkustaisin niin kauas tulevaisuuteeen, että nykyajan varjo ei enää näy, ehkä tuhat vuotta, ihan vain nähdäkseni miten ihmiskunta kehittyy. Jos kyseessä olisi vain menolippu, se taitaisi jäädä lunastamatta. Ei sillä että eläisimme minkäänlaista "kulta-aikaa", mutta kaikki ihmiset joista pidän, ja kaikki tavarani ovat nykyisyydessä.

 

7. Mikä spefissä kolisee tai on ns. sinun juttusi?

 

Tosimaailma on tylsä ja realismi on yliarvostettua.

 

8. Mitä muuta teet, kuin pyörit Tutkan hallituksessa?

 

Aluksi mainittakoon, että iso osa ajastani menee kemian opiskeluun Yliopistolla. Varjis on tavallisen viikon kohokohta minulle, sitä ei voi missata ilman hyvää syytä. Yritän myös parhaani mukaan piirtää ja kirjoittaa sarjakuvia sekä cosplayata, vaikka "parhaani mukaan" on paljon vähemmän kuin haluaisin.

 

9. Mielijuomasi?


Dr. Pepper -janoni on legendaarinen terrispiirissä. Sellaista videoiltaa ei ole mihin en toisi mukanani Dr. Pepperiä.

 

10. Mitä et voi sietää tai mikä ärsyttää sinua?

 

Suuret väkijoukot (puhun nyt sadoista ihmisistä) saavat minut aina väsähtämään hetkessä. En myöskään pidä siitä kun termejä käytetään väärin vaikka teen sitä itsekin.

 

11. Suosikkisitaattisi?

 

"In the end?' Nothing ends, Adrian. Nothing ever ends." -Dr. Manhattan

 

 


 

Kirsi Pylvänäinen
sihteeri, postitusvastaava, projektivastaava, yhdenvertaisuusvastaava, varakortisto- ja varasähköpostilistavastaava

 

1. Jos olisit maa, mikä maa olisit?
(http://bluepyramid.org/ia/cquiz.htm)

 

You're the United Nations!

Most people think you're ineffective, but you are trying to completely save the world from itself, so there's always going to be a long way to go. You're always the one trying to get friends to talk to each other, enemies to talk to each other, anyone who can to just talk instead of beating each other about the head and torso. Sometimes it works and sometimes it doesn't, and you get very schizophrenic as a result. But your heart is in the right place, and sometimes also in New York.

 

Testin tulos on aika osuva. Tosin en tavoittele yhtä epätoivoisesti kahden osapuolen välistä keskusteluyhteyttä kuin oikea YK. Minusta tuntuu kuitenkin välillä siltä, että esitän tieteelliseen tietoon perustuvia ratkaisuja joita kukaan ei kuuntele. Tällaista tapahtuu kuitenkin nykyään vähemmän kuin aiemmin.

 

2. Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori
(http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm)

 

INFJ (Introvertti-intuitiivinen-tunteva-harkitseva)

Idealist-Counselor
(http://www.humanmetrics.com/personality/infj-type?EI=-56&SN=-53&TF=-19&JP=16)


Olin suorastaan yllättynyt siitä, miten hyvin testin tulokset vastaavat todellisuutta. Samalla kuitenkin koen selittämätöntä halua tasapäistää itseni ja todeta, etten ole niin ihmeellinen kuin tuloksissa yritetään osoittaa. Toisaalta tuloksissa mainitut asiat selittäisivät kyllä useita minuuteeni liittyviä seikkoja. Kirsi 15v olisi voinut jopa hyötyä tämänkaltaisesta testistä.

 

3. Mikä eläin olisit?
(http://animalinyou.com/)

 

Eläimenä olisin lammas.

 

Olen tämän vastauksen kanssa eri mieltä, mutta ymmärrän kyllä miksi testi määrittelee minut näin. Elämäni ei nimittäin ole kovin mielenkiintoista ulospäin ja omasta mielestäni mielenkiintoiset asiat tapahtuvatkin enemmän pääni sisällä. Yleensä muut ihmiset järjestävät sitä draamaa muutaman ihmiselämän tarpeiksi, joten miksi minun pitäisi vaivautua moiseen? Voisin testin mukaan olla myös cottontail eli ilmeisesti jokin jäniseläin tai biisoni, mutta kumpikaan ei ole sen parempi vaihtoehto.

 

4. Jos olisit scifi- tai fantasiahahmo, kuka olisit?
(http://www.tk421.net/character)

 

Picard
(http://www.tk421.net/character/picard.html)

 

An accomplished diplomat who can virtually do no wrong, you sometimes know it is best to rely on the council of others while holding the reins.

 

"There are some words which I have known since I was a schoolboy. "With the first link, the chain is forged. The first speech censored, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably." These words were uttered by Judge Aaron Satie -- as a wisdom, and warning. The first time any man's freedom is trodden on, we're all damaged.”


Star Trek lukeutuu niihin sarjoihin, joita en ole katsonut, joten tiedän tästä hahmosta todella vähän. Ymmärtääkseni Picard on kuitenkin sellainen henkilö, johon voisin ihan hyvillä mielin samaistua.

 

5. Minkä scifi- tai fantasia-innovaation haluaisit omistaa?

 

Haluaisin omistaa sen Inception-elokuvan härpäkkeen, jonka avulla pystyy jakamaan unia muiden kanssa ja luomaan niihin useita eri tasoja. Tiedän, että sen avulla kokisi todennäköisesti hurjia ja vaarallisia seikkailuja, mutta luovana ihmisenä koen unien lähes rajattomat mahdollisuudet riskien arvoisina.

 

6. Jos saisit mahdollisuuden matkustaa aikakoneella mihin tahansa aikaan tai paikkaan, mikä se olisi?

 

Pohjois-Amerikka ennen löytöretkiä. Erityisesti haluaisin nähdä ne kaikkein demokraattisimmat intiaaniheimot, joita mantereella oli ennen kuin eurooppalaiset puritaanit saapuivat ja tuhosivat ne. 

 

7. Mikä spefissä kolisee tai on ns. sinun juttusi?

 

Olen kiinnostunut sekä menneisyydestä, että tulevaisuudesta, joten minulle kelpaa periaatteessa kaikki fantasia ja scifi. Käytännössä olen kuitenkin melkoisen valikoiva ja luen aika vähän. Kirjoista kolahtavat muun muassa Potterit, Linnunradan käsikirja Liftareille sekä jotkin Eoin Colferin ja Risto Isomäen kirjat. Sarjoista Futurama, Disenchantment sekä Legend of Korra. Elokuvista Tuultenlaakson Nausicaä, Avatar, Gravity ja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

 

8. Mitä muuta teet, kuin pyörit Tutkan hallituksessa?

 

Opiskelen päätoimisesti Turun yliopistossa pääainettani sosiologiaa. Kotona pelaan tietokonepelejä, joihin lukeutuvat tällä hetkellä modattu Skyrim, Witcher 3: Wild Hunt, Cities: Skylines ja Two Point Hospital. Kirjoitan vapaa-ajallani spefiä. Pyrin myös välillä piirtämään ja lukemaan muitakin kirjoja kuin oppikirjoja, mutta yleensä en tee kumpaakaan.

 

9. Mielijuomasi?

 

Hyvä tee on hyvää, mutta paremman puutteessa huonompikin tee menee.

 

10. Mitä et voi sietää tai mikä ärsyttää sinua?

 

Epäoikeudenmukaisuutta. Äärimmäinen epäoikeudenmukaisuus on paras tapa saada minut kilahtamaan.

 

11. Suosikkisitaattisi?

 

"Nothing travels faster than the speed of light, with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.” -Douglas Adams, Mostly Harmless

 

 


 

Pasi Karppanen
taloudenhoitaja, toimistovastaava, videoiltavastaava, fandom-yhteyshenkilö, kustannustoiminta, kansainvälisyysvastaava

 

Jos olisit maa, mikä maa olisit?
(http://bluepyramid.org/ia/cquiz.htm)

 

You are the United Nations!

Most people think you're ineffective, but you are trying to completely save the world from itself, so there's always going to be a long way to go. You're always the one trying to get friends to talk to each other, enemies to talk to each other, anyone who can to just talk instead of beating each other about the head and torso. Sometimes it works and sometimes it doesn't, and you get very schizophrenic as a result. But your heart is in the right place, and sometimes also in New York.

 

Kuulostaa kieltämättä imartelevalta, mutta kyllä tuosta itsensä tunnistaa....

 

2. Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori
(http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes1.htm)

 

ENFJ (ekstrovertti-intuitiivinen-tunteva-järjestelmällinen)

Idealist-Teacher
(http://keirsey.com/handler.aspx?s=keirsey&f=fourtemps&tab=3&c=teacher)

 

Tuon mukaan olen ulospäinsuuntautunut ja yhteistyökykyinen ja päämäärähakuinen, vastuuntuntoinen, hyvä organisaattori ja kokonaisuuksien hallitsija, mutta haalin liikaa töitä ja minulla on koko ajan monta rautaa tulessa. Ja olen ilmeisesti kaiken lisäksi ymmärtäväinen, empaattinen ja rehellinen. Melkoista suitsutusta. En ole koskaan mieltänyt itseäni opettajaksi, mutta kyllä kuvauksessa aika paljon tuttuakin on.

(Facebookista löytyvän vastaavan testin mukaan olen puolestaan ESFJ (ekstrovertti-asialähtöinen-tunteva-järjestelmällinen) eli ns. Guardian-Provider. Hm. Kyllä tuonkin toisaalta allekirjoittaa...)

 

3. Mikä eläin olisit?
(http://animalinyou.com/)

 

Testin mukaan olen susi, pöllö tai mahdollisesti karhu. Kun tein sen joskus aiemmin, vastaukseksi tuli koira. Susi ei ole koirasta kovinkaan kaukana, mutta ilmeisesti jonkinlaista määrätietoisuuden lisääntymistä on muutamassa vuodessa tapahtunut. Myös pöllön kuvauksesta tunnistin paljon itseäni.

 

4. Jos olisit scifi- tai fantasiahahmo, kuka olisit?
(http://www.tk421.net/character)

 

Picard
(http://www.tk421.net/character/picard.html)

 

An accomplished diplomat who can virtually do no wrong, you sometimes know it is best to rely on the council of others while holding the reins.

 

"There are some words which I have known since I was a schoolboy. "With the first link, the chain is forged. The first speech censored, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably." These words were uttered by Judge Aaron Satie -- as a wisdom, and warning. The first time any man's freedom is trodden on, we're all damaged.”


Tulos on useampia vuosia vanha, mutta kuvaa minua uskoakseni aika hyvin. Ja olin kieltämättä aika polleana, kun tuon sain. Dataa tai Spockia hieman odotin, mutta ei Picardkaan huono tulos ole! :-)

 

5. Minkä scifi- tai fantasia-innovaation haluaisit omistaa?

 

Materiansiirtolaite olisi hyödyllinen, samoin aikakoneessa olisi oma viehätyksensä. Mutta täytynee vastata, että lentävä auto. Mieluiten sellainen, joka She-Hulkilla oli sarjakuvissa, eli joka muuten muistuttaa 1950-luvun amerikanrautaa.

 

6. Jos saisit mahdollisuuden matkustaa aikakoneella mihin tahansa aikaan tai paikkaan, mikä se olisi?

 

Täytyy myöntää, että olen aina ollut niin sanotusti suurten kulttuurien ystävä. Eli Egypti, Kreikka, Rooma ja niin edelleen kukoistuksensa huipulla. Euroopassa ennen roomalaisten tuloa olisi niin ikään mielenkiintoista käydä, jopa ihan jäämies "Ötzin" aikoina 3300 ennen ajanlaskun alkua. Ja luonnollisesti 1920-luvulla täytyisi piipahtaa, aikakaudelta kun löytynevät parhaat bileet ja ilmapiiri oli muutenkin piristävän vapaamielinen.

 

7. Mikä spefissä kolisee tai on ns. sinun juttusi?

 

Jos jako tehdään scifin ja fantasian välillä, olen ehkä enemmän scififani, mutta toisaalta scifin määritelmäni on hyvin laaja, ulottuen kunnon avaruusoopperasta scifikulisseissa tapahtuvaan "fantasiaan", tyyliin Ursula K. Le Guin. Mielellään mukana saisi olla myös jonkinlaista älyllistä tai yhteiskunnallista sisältöä, Iain M. Banks kolisi aikoinaan hyvinkin kovaa.

Olen siis enemmän pehmeiden kuin kovien tieteiden ystävä. Scifin puolella minuun ovat kolisseet aina aikamatkailutarinat, minkä lisäksi olen vaihtoehtohistoriahörhö. Ylipäätäänkin minua viehättävät jutut, jossa historia ja scifi lyövät luovalla tavalla kättä, tyyliin Colin Greenlandin Harmin tiellä.

Särön edellä maalaamaani älykön kuvaan tuo, että olen harrastanut supersankarisarjakuvia pienestä pitäen, mutta tätä nykyä kyse lienee jo enemmän nostalgiasta. Sarjakivista Neil Gaimanin Sandman pitää luonnollisesti mainita myös, elokuvaohjaajista Terry Gilliam ja Tim Burton.

Pitkään aikaan en ehtinyt lukea romaaneja juuri lainkaan aikani mennessä kotimaisen sf/f-novellistiikan seuraamisessa. Muutaman viime vuoden aikana tuohon on tullut parannus, sillä vedän TSFS:n spefilukupiiriä Turun pääkirjastolla.

En myöskään moneen vuoteen juuri seurannut televisiota, ja vasta Heroes sai minut kiinnostumaan audiovisuaalisesta scifistä uudelleen. Myös aivan viime aikoina olen koettanut pysyä kärryillä tällä hetkellä tuotettavissa spefisarjoissa ja löytöjäni ovat olleet muun muassa Agent Carter, Stranger Things, Westworld, Expanse ja Umbrella Academy.

 

8. Mitä muuta teet, kuin pyörit Tutkan hallituksessa?

 

Alan olla kohta melkoinen fandom-veteraani, sillä olen ollut monessa mukana kauemmin kuin haluaisin ajatella. Ehdin olla mukana Suomen tieteiskirjoittajien hallituksessa kymmenen vuotta ja päätoimitin sen julkaisemaa Kosmoskynä-lehteä seitsemän vuotta.

Muutaman viime vuoden ajan olen kuitenkin toiminut ennen kaikkea turkulaisessa sf/f-kentässä ja vaikutan muun muassa TSFS:n hallituksessa sekä sen julkaiseman Spin-lehden toimitussihteerinä ja taittajana. Vuonna 2011 sain niin ikään päätökseen venymään päässeet kirjasto- ja tietopalvelun opintoni Turun ammattikorkeakoulussa.

 

9. Mielijuomasi?

 

Aikanaan vastasin kysymykseen lyhyesti: Olut. Tämän jälkeen rinnalle ovat tulleet myös kaikkien kammoksumat limusiiderit. Baarissa käyminen ja ylipäätään alkoholipohjaisten juomien kulutus on kuitenkin muutaman viime vuoden aikana vähentynyt radikaalisti. Holittomialla puolella harrastan halpis-colia. Jonkin aikaa olin stevialla maustetun Super-Jaffan suurkuluttaja, kunnes se vedettiin markkinoilta. Väliäkö tuolla, sillä en saanut siitä supervoimia.

 

10. Mitä et voi sietää tai mikä ärsyttää sinua?

 

Töykeyttä ja epäkohteliaisuutta.

 

11. Suosikkisitaattisi?

 

"I have a bad feeling about this." -C3PO